800VAC biztosító betétek és készülékek

string inverterekkel felépített napelemes rendszerek számára

Kifejezetten 1500VDC / 800VAC inverterekkel tervezett fotovoltaikus rendszerek számára fejlesztve

A Mersen idén nyáron mutatta be első 800VAC string inverterekkel üzemelő napelemes rendszerek kiszolgálására alkalmas termékeik melyekkel a meglévő fotovoltaikus termékkínálatát bővíti tovább.

A napelem ma már nem csupán egy alternatív energiaforrás, hanem egy egyre inkább költséghatékony ágazata a villamosenergia termelésnek. Az egyik fő költségcsökkentő tényező, e rendszerek telepítési és üzemeltetési költségeinek csökkenése.

A legújabb fejlesztések lehetővé teszik a napelemes rendszerek hálózati feszültségének növelését mind az egyenáramú, mint a váltakozó áramú oldalon. Egyidőben tapasztalható trend, hogy a rendszerek felépítése központi inverter koncepció felől egyre inkább a string inverterek alkalmazásának irányába tolódik el. Ezek a rendszerek, a nevükből is adódóan, a napelem stringek közelébe telepített kisebb teljesítményű, összességében kedvezőbb bekerülési költségű inverterekkel működnek. Ezzel együtt a magasabb feszültségen történő energiaátvitel csökkenti a szállítási veszteségeket, és tovább csökkenti a telepítési költségeket. Ez utóbbi költség csökkenés a magasabb feszültségű, de kisebb keresztmetszetű kábelek használatának köszönhető. Ennek érdekében, az új generációs string inverterek, már akár 800VAC kimeneti feszültséget szolgáltatnak.

String inverter vagy központi inverter

Jelenleg a lakossági piacra jellemző leginkább a string inverterek használata, mivel a tetőre szerelt napelemes rendszerekben 3 stringig nem szükséges biztosítót alkalmazni. Az ipari és kereskedelmi szektorban a tetőre szerelt rendszerek egyre inkább eltolódnak az 1000VDC feszültség szintről az 1500VDC szint irányába. Ezekhez az alkalmazásokhoz is ajánlott kis vagy közepes teljesítményű string invertereket telepíteni. Végül pedig a talajra telepített naperőműveknél is egyre jellemzőbb az 1500VDC feszültségszint. Itt a piac egyelőre megoszlik a közepes teljesítményű string inverterek és a nagyteljesítményű központi inverterek alkalmazása között.

Az inverterek fejlesztésének köszönhetően egyre elterjedtebbek az egyenáramú biztosító betét nélküli rendszerek.

Manapság az új napelemes rendszerekben egyre inkább olyan inverter típusokat használnak, melyek nem igényelnek biztosítást a DC oldalon. Továbbá az inverter gyártók a telepítési költségek és a veszteségi teljesítmény további csökkentése érdekében 800VAC-ra emelik a készülékek kimeneti feszültségét. Ez esetben az számos AC inverter összekapcsolásához AC kapcsolószekrényeket kell használni, melyekbe 800VAC védelmet kell beépíteni. Ezen a feszültségszinten az NH biztosítóbetétek és NH szakaszolható biztosító aljzatok használata a legoptimálisabb megoldás, mivel ezek a rendszerek képesek egyedül egyszerre biztosítani az áramkör védelmét, leválasztását és kapcsolását.

A Mersen új kínálata 800VAC string inverterekkel szerelt napelemes rendszerekhez

A NH biztosító betétek, valamint az Multivert® and Multibloc® NH szakaszolható biztosító aljzatok fejlesztése és gyártása során szerzett több évtizedes tapasztalat tette lehetővé, hogy komplett megoldást kínáljunk ügyfeleink számára, ami kiváló minőségű termékeket, szolgáltatásokat és szaktudást ölel fel, melyek megfelelnek az 800VAC alkalmazások speciális követelményeinek

A Mersen az NH 800VAC biztosító betéteit kifejezetten az 1500VDC / 800VAC inverterekkel felépített napalemes rendszereihez fejlesztette. A 800VAC biztosító betétek, ehhez az alkalmazáshoz fejlesztett ezüst olvadóelemmel ellátott kialakításának köszönhetően, a hagyományos gG jelleggörbével rendelkező termékekkel szemben, képesek az ezekre a rendszerekre jellemző, bármilyen hibaáramot biztonságosan megszakítani 880V vizsgálati feszültség mellett, a legkisebb értéktől kezdve akár 90kA-ig. Mindezt a szabványos NH mérettartományban.

Mivel a gR működési osztály megtalálható mind az IEC 60269, mind a UL 248-13 szabványban, a Mersen globálisan, Európában, Ázsiában Dél- vagy Észak-Amerikában, egyaránt használható biztosító választékkal rendelkezik.

Ma a Mersen az egyedüli gyártó, amely komplett NH biztosító betét és NH szakaszolható biztosító aljzat választékkal rendelkezik az új generációs string inverterekhez szükséges, a 800VAC névleges feszültségű hálózat védelmét és összekapcsolását biztosító kapcsoló szekrényekben való alkalmazásra. Az új kínálat NH biztosító betéteket, NH vízszintes (Multibloc®) és függőleges (Multivert®). szakaszolható biztosító aljzatokat tartalmaz.

A Mersen új kínálata részletesebben:

  • NH biztosító betétek NH1 (50A - 160A) és NH2 méretben (200A - 250A)
  • Multibloc 800V AC NH1 és NH2 méretben
  • Multivert 800V AC NH 1

 

800VAC NH fuse-links and FSDs